Rodi Rotaiedruk - EAE Wobe

Met het verstrijken van tijd, raken systemen verouderd. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Tot het moment dat het systeem problemen geeft en er geen ondersteuning meer mogelijk is. Op dit moment wenste Rodi Rotatiedruk in Diemen niet te wachten. Daarom vervangt het bedrijf het huidige impositie systeem door de pre-press workflow automatisering van EAE/Wobe.

Rodi Rotatiedruk drukt zijn eigen kranten, lokale kranten van andere uitgeverijen maar ook een van de prestigieuze titels van Nederland, Het Financieele Dagblad. Voor hun productplanning werken zij met een in eigen huis ontwikkeld impositie systeem op hun KBA Cortina pers en Kodak CTP installaties. Dick Ranzijn, Technisch Directeur Rodi Rotatiedruk: “Het huidige systeem is geschreven in oude programmeertaal, die niet meer ondersteund wordt. Bovendien is degene die de software geschreven heeft, inmiddels met pensioen. Je kunt dus nergens meer op terugvallen in het geval er problemen zouden zijn, of erger nog, als het systeem helemaal uit zou vallen. Dat risico kun en wil je niet lopen.”

Rodi Rotatiedruk en QIPC-EAE zijn geen onbekenden van elkaar. Al meer dan 10 jaar is er sprake van een goede en open verstandhouding, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Toen deze situatie tijdens het onlangs gehouden WAN-IFRA event in Frankfurt ter sprake kwam, volgde dan ook een discussie waaruit snel duidelijk werd dat de behoeften binnen Rodi Rotatiedruk toch omvangrijker waren dan aanvankelijk gedacht. “Samen hebben we gekeken naar het probleem en uitvoerig onderzocht welke (on)mogelijkheden EAE/Wobe als oplossing kon bieden,” aldus Dick Ranzijn.

Veranderingen en voordelen EAE / WOBE
Met de investering in EAE Print 7 voor de productie planning en Print Image (Wobe) voor de pre-press workflow automatisering, komt er meer stabiliteit in de productieomgeving. Ook neemt de kans op menselijke fouten af en neemt de efficiëntie van het werkproces door de automatisering toe.

Oliver Dissars, Managing Director Wobe-Team GmbH: “De combinatie van een volledig geautomatiseerde prepress workflow en de Print Image Portal stelt Rodi in staat nog nauwer en veiliger samen te werken met haar klanten. De aanlevering van gegevens wordt vereenvoudigd en veiliger gemaakt door automatische kwaliteitscontrole. De nauwe integratie van het portaal en de workflow vermindert de coördinatie-inspanning tussen de drukkerij en de klant nog verder. De klant kan de Portal Softproof gebruiken om de kwaliteit van zijn gegevens tot kort voor de plaatbelichting te controleren en zo nodig in te grijpen. Print image Workflow en Portal optimaliseren voor Rodi en haar klanten het gehele proces van aanlevering van data, controle, voorbereiding en plaatproductie.”

Dick Ranzijn: “Financieel moet het dus een besparing opleveren door een lagere foutmarge en efficiëntere werkprocessen. We hebben ook voor QIPC-EAE gekozen omdat het een Nederlands bedrijf is; stabiel in de markt waarin het opereert en men durft om te investeren en door te groeien, ook in moeilijkere tijden. Zij hebben zich meer dan bewezen met hun aanwezigheid op veel persen in Europa en daarbuiten.”

Erwin van Rossem: “Director Global Sales & Marketing QIPC-EAE: “Wij zijn zeer verheugd met deze deal. Dat een innovatief bedrijf als Rodi Rotatiedruk ons selecteert als automatiseringspartner, geeft ons opnieuw een goede referentie in de markt”

Over EAE Engineering Automation Electronics GmbH
De in Ahrensburg gevestigde organisatie is actief in de grafische industrie, automatiseringsoplossingen en automatiseringstechniek. Het bedrijf, opgericht in 1962, is de toonaangevende leverancier van besturingssystemen, automatiseringsoplossingen en -software voor klantendrukkerijen. EAE’s oplossingen worden gebruikt in alle gebieden van een krantendrukkerij – van pre-press tot aan de postkamer. Wereldwijd gebruiken meer dan 550 drukkerijen EAE’s regelsystemen om meer dan 125 miljoen kranten elke dag te produceren.