Gerecycled papier Rodi

 

In Nederland is 89% van het nieuw op de markt gebrachte papier en karton (niet-verpakkingen) is in 2021 ingezameld en gerecycled. Wij zijn goed bezig in Nederland want op Europees niveau lag het percentage in dat jaar op 71,4%. Ed Nijpels, voorzitter van Stichting Papier Recycling Nederland (PRN): ‘Recycling van papier en karton is van groot maatschappelijk belang. Door de inzameling en recycling van oudpapier vermindert de afvalberg en neemt de behoefte aan nieuwe grondstoffen af. Dat is goed voor het klimaat. Papier en karton vervullen een voorbeeldfunctie voor de circulaire economie.’

De stichting PRN publiceert jaarlijks een monitoringsrapportage met de cijfers van de recycling van niet-verpakkingstoepassingen van papier en karton, zoals kranten, tijdschriften, boeken, folders, schriften, printerpapier, sanitair papier etc.

De goede recyclingcijfers zijn mede het gevolg van het Papiervezelconvenant, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse gemeenten en PRN. Circa 95% van de Nederlandse gemeenten is aangesloten bij PRN.

De goede Nederlandse recyclingresultaten zijn het resultaat van inspanningen van alle schakels in de papierkringloop. Producenten zorgen dat hun producten of verpakkingen goed te recyclen zijn. Burgers scheiden hun oud papier en bieden het schoon en droog aan voor recycling.

Binnen Rodi Rotatiedruk gebruiken wij ook grotendeels gerecycled papier. Daarbij leveren wij zelf ons oud papier gesorteerd aan in vier categorieën: bont, rijfels, kokers en karton zodat ons oud papier goed te recyclen is.

PNR geeft aan dat het nu goed gaat in Nederland, maar de vervuiling van oud papier moet niet toenemen. Kunststoffen, etensresten en drankenkartons, maar ook geplastificeerd papier of vervuilde pizzadozen horen niet bij het oud papier. Deze materialen zijn niet geschikt voor de productie van nieuw papier en karton omdat dit papier en karton niet schoon en/of droog is.

PRN maakte onderstaande video om dat nog eens uit te leggen.

Benieuwd wat wij doen aan papierrecylcing? Bekijk ons MVO-verslag hier.