In een eerdere nieuwsbrief hebben we al een keer aangegeven dat de grafische industrie onder druk staat. De laatste ontwikkelingen in OekraĆÆne hebben dit beeld alleen maar verder verslechterd. De impact is te voelen voor iedereen in het dagelijks leven. Of je nou aan de pomp staat of straks een frietje gaat bestellen, alles is duurder. De impact voor de grafische industrie duiden we nogmaals met dit bericht.

De stijgende prijzen van grondstoffen (inkt, platen, papier & energie), vervoer en ook de logistieke knelpunten, zoals schaarsheid van containers en vertragingen in de afhandeling van transport hebben een grote impact op de grafische industrie op dit moment.

Op de markt voor het grafisch papier is het ondertussen nog steeds erg chaotisch. De onbalans tussen vraag en aanbod is groot en zorgt voor een run op papier. Helemaal nu het Covid-tijdperk iets naar de achtergrond is gedrukt en de vraag sowieso al toenam. De staking in een fabriek van UPM in Finland die ruim 4 maanden heeft geduurd is beƫindigd en de fabriek is onlangs weer opgestart. Daarnaast heeft Stora Enso aangekondigd grafische papier niet meer als strategische pijler te zien en de fabrieken in de verkoop geplaatst. Deze ontwikkelingen volgen op de, vorig jaar al, aangekondigde sluitingen van fabrieken eind 2022. De capaciteit van grafisch papier gaat nog sneller afnemen en dat gaat de druk op de markt volgend jaar nog verder verhogen.

Het einde is voorlopig nog niet in zicht en hoe vervelend deze ontwikkelingen ook zijn, Rodi zal er alles aan doen om de samenwerkingen en producten van onze relaties en partners te continueren om sterker uit deze crisis te komen.