Het behalen van doelstellingen op gebied van duurzaamheid gaan hand in hand met innovaties in de productie. Rodi Rotatiedruk maakt gebruik van verschillende innovaties om het productieproces efficiënter en duurzamer te maken. Sommige oplossingen zijn op de markt te koop maar Rodi Rotatiedruk onderscheidt zich door ook zelf innovaties te ontwikkelen, bijvoorbeeld de Ecokleen om drukplaten te reinigen. Deze is 150 keer zuiniger dan de voorganger die op de markt te verkrijgen was.

Milieuverdriendelijk koelproces
Koelen is een onvermijdelijke stap in het drukproces. Het koelproces dat wij gebruiken, is milieuvriendelijker dan conventionele koeling. Door het plaatsen van koeltorens besparen we jaarlijks ruim 600 ton CO2. De torens verdampen het koelwater. Zo komt het niet in het riool en hoeft het niet gezuiverd te worden.

Wassysteem Drukpers 
Door ons revolutionair wassysteem van Techniweb is onze productie minder belastend en minder vervuilend. De persen worden schoongemaakt door papier op de rol, en niet meer door wasdoeken met chemische stoffen. Een ander voordeel dat het systeem met zich meebrengt is verlaging van de inschiet. Inschiet is de hoeveelheid vellen, die je extra bedrukt in verband met (te verwachten) misdruk. Door het wassysteem is de pers schoner, waardoor er minder misdruk plaatsvindt. Rodi Rotatiedruk is een voorloper geweest met dit systeem; inmiddels wordt het wereldwijd in steeds meer drukkerijen toegepast.

Drukplaten reinigen met zuiver water
aluminium drukplaten die we gebruiken worden ontwikkeld door een processor, Rodi heeft samen met plaatleverancier Verico een unieke machine ontworpen, de EcoKleen. Deze processor spoelt en wast de drukplaten uit met alleen water, zonder chemicaliën. Doordat de machine een gesloten watersysteem heeft, verbruikt de machine per plaat 0,004 liter water. Dit maakt de EcoKleen 150 keer zuiniger dan zijn voorganger die circa 6 liter water per plaat nodig had. Dit unieke exemplaar is nu alleen nog operationeel bij Rodi. De machine gaat binnenkort op de markt verschijnen en er zijn al diverse gegadigden. Rodi heeft er inmiddels 2 bijbesteld welke nog voor de zomer geleverd gaan worden.