Duurzame Dinsdag

Vandaag is het Duurzame Dinsdag. Ook Rodi Rotatiedruk maakt gebruik van verschillende innovaties om het productieproces efficiĆ«nter en duurzamer te maken. Sommige oplossingen zijn op de markt te koop maar onze drukkerij onderscheidt zich door ook zelf innovaties te ontwikkelen. ā€œAlles wat met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te maken heeft, hoort bij Rodi Rotatiedruk. Be innovative, be green, print waterlessā€, vertelt Dick Ranzijn, algemeen directeur van Rodi. De afgelopen jaren heeft onze de drukkerij aanzienlijke stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Ben jij benieuwd wat wij eraan doen om onze kranten zo duurzaam mogelijk te drukken? Hieronder beschrijven wij een aantal stappen.

Milieubewust en waterloos drukken
We zijn toonaangevend in kwalitatief hoogwaardig rotatiedrukwerk, maar waren ook pionier in print door de aanschaf van de waterloze drukpers als eerste ter wereld in 2005. Met de waterloze drukpers kiezen we bewust voor milieu en kwaliteit. Hierdoor hebben we diverse milieukeurmerken toegewezen gekregen.

Waterloos drukken, wat houdt dat eigenlijk in?

  • Geen water in het drukproces
  • Geen opzwelling van het papier door water
  • Kleur is krachtiger door ontbreken vochtwater
  • Geen milieubelasting door afvoer vervuild water

Papier en klimaat
Onze vaste leveranciers zijn allemaal gecertificeerd en halen hun hout uit gecultiveerde bossen. Dit betekent dat voor elke gekapte boom minstens twee nieuwe bomen worden aangeplant. Hierdoor neemt de opname van CO2 op den duur toe. Overigens is bomenkap in bedreigde gebieden nooit bedoeld voor papierproductie.

Drukplaten reinigen met zuiver water
Kranten worden gedrukt door metalen drukplaten. Deze drukplaten produceren wij met de Ecokleen, die wij samen met fabrikant Verico hebben doorontwikkeld. Deze processor spoelt en wast de drukplaten uit met alleen water, zonder chemicaliƫn. Dit gesloten watersysteem, verbruikt de machine per plaat 0,004 liter water. Dit maakt de Ecokleen 150 keer zuiniger dan zijn voorganger die ongeveer 6 liter water per plaat nodig had. Dit unieke exemplaar is nu alleen nog operationeel bij de Rodi Rotatiedruk. De machine gaat binnenkort op de markt verschijnen; er zijn al diverse gegadigden.

Wassysteem drukpers
Door ons revolutionair wassysteem van Techniweb is onze productie minder belastend en minder vervuilend. De persen worden schoongemaakt door papier op de rol, en niet meer door wasdoeken met chemische stoffen. Een ander voordeel dat het systeem met zich meebrengt is verlaging van de inschiet. Inschiet is de hoeveelheid vellen, die je extra bedrukt in verband met (te verwachten) misdruk. Door het wassysteem is de pers schoner, waardoor er minder misdruk plaatsvindt. Rodi Rotatiedruk is een voorloper geweest met dit systeem; inmiddels wordt het wereldwijd in steeds meer drukkerijen toegepast.

Inschiet
We streven bij ons diverse orderpakketten zo veel mogelijk standaardisatie na. Dit draagt bij aan een efficiƫnt drukproces en minder inschiet. Goede kennis van onze procesoperators helpt hierbij, daarom investeren we in hun bijscholing. Onze waterloze pers is sneller op kleur en hierdoor hebben wij minder opstartafval dan een conventionele pers.

Recyclen
Alle afvalstromen worden bij ons 100% gerecycled. Denk hierbij aan: gebruikte aluminium drukplaten, inschiet, kartonnen papierrollen en karton van verpakkingsartikelen en plastic verpakking van aangeleverde grondstoffen. Verbruiksartikelen, zoals rakelboxen en rubberdoeken, laten we leveren in herbruikbare verpakkingen, die leveranciers retour nemen.

Milieuvriendelijk koelproces
Koelen is een onvermijdelijke stap in het drukproces. Het koelproces dat wij gebruiken, is milieuvriendelijker dan conventionele koeling. Door het plaatsen van hybride koeltorens besparen we jaarlijks ruim 600 ton CO2. De torens verdampen het koelwater. Zo komt het niet in het riool en hoeft het niet gezuiverd te worden.

Efficiƫnt gebruik van gekleurde inkt
Dankzij de druktechniek die Rodi Rotatiedruk gebruikt, zijn er slechts vier standaardkleuren nodig om af te drukken in een volledig kleurenpalet. Hierdoor is de hoeveelheid inktafval vele malen lager dan bij een conventionele manier van drukken. Binnen een aantal jaren zal er binnen de markt getest worden met mineraal- olie vrije inkten die minder belastend zijn voor het milieu. Rodi Rotatiedruk zal hierbij betrokken zijn. Momenteel besparen we al 1.000 liter olie per jaar door onze waterloze pers.

Grondstoffen
Rodi Rotatiedruk gebruikt grotendeels gerecycled papier. Wij leveren zelf ons oud papier gesorteerd aan in vier categorieƫn: bont, rijfels, kokers en karton.

Onze ambitie
Rodi Rotatiedruk heeft enkele strategische richtlijnen bepaald. Onze doelstelling is onder andere om de hoeveelheid onnodig papierverbruik in ons productieproces tot een minimum te beperken, alsmede het verbruik van inkt, wasmiddelen, water, elektriciteit en aardgas. De uitdaging is om in 2025 een volledige CO2-neutrale bedrijfsvoering te verkrijgen. Sinds 2021 maken wij gebruik van de CO2 en Energie risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) om de CO2-uitstoot op productniveau inzichtelijk te maken en te verkleinen. Hierdoor hebben we meer inzicht in het verbruik en kunnen we passende maatregelen nemen om het energieverbruik verder te reduceren.