Drukwerk levert geld op. Dat betekent dus dat je moet – blijven – investeren. Juist in deze tijd, waarin het coronavirus als het zwaard van Damocles boven veel bedrijven hangt. Gelukkig weten veel ondernemers als geen ander hoe belangrijk het is om te investeren. Het ideale resultaat is natuurlijk dat je een flink rendement behaald op de investering.

Daarom is het van groot belang, dat de juiste methode wordt gebruikt die bij de doelgroep aansluit. Om het drukwerk op te laten vallen tussen andere de marketingcommunicatie-uitingen van andere bedrijven, zal drukwerk uniek moeten zijn. Dit kan door een felle kleur of bijvoorbeeld een opvallend formaat. Het moet ‘anders’ zijn.

Marketinginstrument
“Promotioneel drukwerk blijft een belangrijk marketinginstrument”, weet marketeer Roeland van Poorten. “Het zal voor de meeste mensen, of je nu een marketingachtergrond hebt of niet, geen verrassing zijn dat promotioneel drukwerk een essentieel onderdeel vormt van een succesvolle (marketing)strategie. Promotioneel drukwerk gaat veel verder dan goed verzorgd briefpapier en nette visitekaartjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tot de verbeelding sprekende kranten, magazines, flyers en hand-outs en full colour folders. Niet alleen beschikken drukkerijen vandaag de dag over de modernste middelen om snel en efficiënt drukwerk te leveren, ook persoonlijke aandacht voor de opdrachtgevers staat centraal.”

Zinvol
Fons van Dyck, strategisch merkadviseur bij Think BBDO, vindt dat het uiterst zinvol is om te investeren in tijden van coronarecessie. “De vraag is niet langer of we ons in een economische recessie bevinden, als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, maar wel hoe diep de crisis zal snijden, en hoelang zal zij duren. Het zijn pertinente vragen voor vele ondernemers, groot en klein, waarop vandaag niemand het antwoord heeft.”

Impact
Ook wat de impact op winstgevendheid betreft, waren de resultaten in onderzoeken helder. ”Twee onderzoeken toonden aan, dat er geen sprake is van meer winst wanneer in reclame-uitgaven wordt gesnoeid in tijden van recessie. Het niet terugschroeven van reclamebudgetten leidde volgens een onderzoek zelfs tot een groei van de netto-inkomsten, terwijl het verhogen van de reclame-inspanningen tijdens een recessie leidde tot meer opbrengsten dan wanneer die inspanningen verhoogd werden tijdens een periode van economische expansie.”

De historie
Er zijn veel oude en recente voorbeelden van bedrijven die in weerwil van de economische tijden reclame bleven voeren. Procter & Gamble, ’s werelds grootste adverteerder, verhoogde al tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930 zijn reclame-inspanningen, onder meer om zijn Ivory-zeep in de markt te zetten. Recentere voorbeelden zijn chipproducent Intel, die de Intel Inside- campagne begin jaren 1990 lanceerde in economisch mindere tijden. Of de lancering van het XC60 model van Volvo in de nasleep van de bankencrisis in het najaar van 2009. Een van de meest succesvolle marketingcampagnes ooit van Volvo.”

Conclusie
Wat is de conclusie? In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd – en gedaan – is het economisch verantwoord om te blijven investeren in marketing en reclame in tijden van een recessie. Het effect zal zelfs groter zijn dan in normale tijden.