Rodi Rotatiedruk heeft milieubewust ondernemen hoog in het vaandel staan. Het belangrijkste is dat hier ook stappen in worden gezet. Er wordt geïnnoveerd om te besparen en verbruik te minimaliseren. Zie hiervoor andere persberichten. Soms komt er ter sprake dat digitale media vele malen milieuvriendelijker zijn dan de print media. Onderstaand artikel vanuit Paperchain geeft een aantal inzichten die we u niet willen onthouden.

Er bestaat een wijdverbreid misverstand over digitale media: dat die op de een of andere manier milieuvriendelijker zouden zijn dan het verspreiden van informatie op papier. Dat stelt Two Sides, een platform van de grafische industrie, dat er onderzoek naar deed en verslag doet in het rapport ‘The hidden cost of digital’. We zetten een paar onthutsende getallen uit het rapport op een rijtje:

Digitale communicatie genereert momenteel 2,5 tot 3 procent van de broeikasgassen op aarde. De productie van papierpulp, papier en de printindustrie is goed voor krap 1 procent van de broeikasgassen. Het versturen van een e-mail lijkt onschuldig voor het milieu, maar alle mailtjes die wereldwijd worden verstuurd, zijn bij elkaar goed voor 300 miljoen ton CO2, evenveel als de uitstoot van 63 miljoen auto’s. De digitale technologiesector groeit razendsnel en dus ook het energieverbruik, dat jaarlijks met 9 procent toeneemt. De uitstoot van broeikasgassen ten behoeve van digitale technologie zal in 2025 8 procent van het totaal uitmaken, evenveel als het huidige aandeel van auto’s.

Energieslurpers
Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft digitale honger en gaat online shoppen, Googelen, WhatsApp-berichtjes en e-mails versturen, filmpjes kijken op Youtube, met de computer thuiswerken of waar dan ook, in de cloud. Dat is allemaal lekker makkelijk, maar het kost wel heel veel energie, websurfen is helemaal niet milieuvriendelijk.

Nederland telt een aantal zeer grote datacenters, onder meer van Microsoft (Middenmeer) en Google (Middenmeer en Eemshaven), die in het nieuws zijn gekomen als gigantische energieslurpers. Maar in Nederland staan er nog veel meer, zeker 184, aldus de stand van zaken in 2021 van de Dutch Data Center Association (DDA), waar 93% van de Nederlandse datacenters bij is aangesloten. Ze bedienen voor een deel ook een internationale markt. Daar gaat al onze ‘groene’ elektriciteit, die wordt opgewekt met oneindige rijen windmolens en weilanden vol met zonnecellen. Want volgens de DDA maakt 88% van de datacenters gebruik van ‘groene’ energie en is de verwachting dat dit in zes jaar tijd 100% zal zijn. Het oppervlak in de datacenters dat wordt bezet door servers is in totaal 400.000 m2, waarvan bijna driekwart in de regio Amsterdam. De komende zal daar nog 200.000 m2 bij komen, verwacht de DDA. Voor de koeling gebruiken sommige datacenters overigens ‘kostbaar’ drinkwater.

Papierindustrie duurzaam
Volgens het rapport van Two Sides moeten ondernemingen en consumenten zich bewuster zijn van de milieuaspecten als ze hun mediakeuzes maken. De papierindustrie heeft zwaar geïnvesteerd in duurzame maatregelen en produceert de meeste hernieuwbare energie in de EU. Meer dan 90 procent van het water dat papierfabrieken gebruiken, wordt gezuiverd teruggeleverd aan de bron, nadat het diverse keren is hergebruikt. In de periode 2005-2015 is er in Europa een bosareaal ter grootte van Zwitserland bijgekomen. Dat bomen sneuvelen voor h-a-h-bladen en folderpakketten, is dus onzin.

De volgende keer dat iemand vertelt dat papier een negatieve impact heeft op het milieu, is het goed te wijzen op zijn of haar smartphone, die meer schade aan het milieu toebrengt dan wordt verondersteld, aldus Two Sides.